Νέα εκτενής συζήτηση έγινε στην Ευρωβουλή μετά την επί τρεις μήνες συνεχιζόμενη σιωπή της Κομισιόν, παρά την αποκάλυψη του Ελληνα ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η Τουρκία αγοράζει θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια!
Η αποκάλυψη του ιδιαίτερου αυτού σοβαρού ζητήματος έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες από την πρώτη στιγμή και ήταν αναμενόμενο η υπόθεση να επανέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο

Mε νέα ερώτηση και εκτενή συζήτηση.
Βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων προς Συρία
Όπως αποκαλύπτεται, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για την Τουρκία 2011/2012, η ΕΕ χρηματοδότησε τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα Cοbra II με κόστος περίπου 35,6 εκατ. ευρώ. Η οικονομική βοήθεια αποσκοπεί στην υποστήριξη των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσει τη διαχείριση και την ασφάλεια των συνόρων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ.

Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης Human Rights Watch και του περιοδικού Der Spiegel, οχήματα Cοbra II έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα συροτουρκικά σύνορα, αναφέρει το militaire.gr

Όπως είχε καταγγείλει και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης στη γραπτή του ερώτηση που ακόμα δεν έχει απαντηθεί παρατείνοντας την σιωπή, η Τουρκία χρησιμοποιεί ίδιου τύπου οχήματα για τις περιπολίες και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

STOP, ειδάλλως θα είστε συνυπεύθυνοι, λέει ο Ανδρουλάκης
Στην νέα παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης ζητά εξηγήσεις από την Επιτροπή γιατί δύο και πλέον μήνες μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος δεν δόθηκε καμιά εξήγηση.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής: «Η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης από την τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει και το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και την κοινή λογική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς. Τέτοια οχήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας κατά των πολιτών της. Επιπρόσθετα, εξυπηρετούν ανάγκες αναγνώρισης σχηματισμών ελιγμού σε πολεμικές επιχειρήσεις όπως αυτές που διεξάγει αυτή τη στιγμή στην Συρία».

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί προενταξιακά κονδύλια για τέτοιους σκοπούς από τη στιγμή που συνεχίζει:

-Να κρατά φυλακισμένους παράνομα δύο Έλληνες στρατιώτες.
-Να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

-Εχει εισβάλει παράνομα στην Συρία

«Πρέπει να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την αγορά τέτοιων οχημάτων. Σε άλλη περίπτωση θα είστε συνυπεύθυνοι για την τουρκική προκλητικότητα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Source link