Σοβαρή ανησυχία στο Ισραήλ φαίνεται ότι έχει προκαλέσει  η επικείμενη παράδοση των F-35 στην Τουρκία, αφού μετά την Ελλάδα και το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι το νέο αυτό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που θα ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο ως… game changer.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz αξιωματούχοι του κράτους του Ισραήλ συζητούν αυτή την περίοδο με αμερικανούς ομολόγους τους το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, το Ισραήλ θα επιθυμούσε να είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή εξοπλισμένη με το F-35  ώστε να μπορεί να διατηρήσει το ποιοτικό του πλεονέκτημα.

Αυτό που ανησυχεί το Ισραήλ είναι ότι η απόκτηση του αεροσκάφους από την Τουρκία, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, την διαρροή κρίσιμων πληροφοριών για τις ικανότητες του F-35 σε γειτονικές εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες.

Βασικό στοιχείο των συζητήσεων των Ισραηλινών και των Αμερικανών, είναι η αποτροπή παράδοσης συγκεκριμένου λογισμικού (δεν διευκρινίζεται σε ποιο αναφέρεται) στους Τούρκους, που θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα της παράδοσης από τις ΗΠΑ στους Τούρκους του συγκεκριμένου λογισμικού, αποτελεί μέρος των διμερών διαπραγματεύσεων για την συνέχιση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Οι Ισραηλινοί πάντως αντιλαμβάνονται ότι η πώληση του F-35 στην Τουρκία δεν μπορεί να ακυρωθεί, αφού η Άγκυρα είναι βιομηχανικός εταίρος των ΗΠΑ στην κατασκευή του αεροσκάφους και έχει πληρώσει τεράστια ποσά για τη συμμετοχή της.

Σημειώνεται ότι 10 τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή του F-35 για το σύνολο των πελατών του αμερικανικού αεροσκάφους με συμβόλαια συνολικού ύψους 10 δις δολαρίων. Στόχος των Ισραηλινών είναι να μην παραδοθεί στην Τουρκία το συγκεκριμένο λογισμικό του F-35, ώστε μόνο το Ισραήλ να το κατέχει σε ολόκληρη την περιοχή.

Πάντως η προσπάθεια αυτή του Ισραήλ δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, καθότι η κυβέρνηση της χώρας και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για αυτό το ζήτημα.

Όταν όμως, όπως αναφέρει η Ha’aretz, Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους γνώμη για την πώληση του F-35 στην Τουρκία, εισέπραξαν τον έντονο προβληματισμό τους για την παράδοση στρατιωτικού υλικού υψηλής τεχνολογίας σε μια χώρα της οποία η εσωτερική πολιτική κατάσταση άλλαξε δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η αξιοπιστία της.

Το δημοσίευμα κλείνει με την τοποθέτηση ενός συμβούλου Αμερικανού Γερουσιαστή που εμπλέκεται στις συζητήσεις που γίνονται για την αναβολή της παράδοσης των F-35 στους Τούρκους, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή που διαθέτει τις επιθετικές ικανότητες που προσφέρει το F-35», και όπως σημειώνει «οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πού καλά πώς να το κάνουν αυτό ξεκάθαρο με τους δικούς τους τρόπους».

Source link