Σοκάρουν οι αναφορές μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποκαλύπτουν σκέψεις της κυβέρνησης Τραμπ να διώξει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, με στόχο να αποφορτίσει την πίεση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αφενός, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, που τελεί υπό τη διαρκή πίεση του Τούρκου ηγέτη για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι…

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φέρονται να ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το υπουργείο Δικαιοσύνης να πληροφορηθούν στοιχεία του «φακέλου Γκιουλέν», αλλά και παρότρυναν να ανοίξουν ξανά οι υποθέσεις, προκαλώντας όμως την έντονη δυσφορία των αξιωματούχων του αμερικανικού Δημοσίου.

Ο Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να στείλει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, καθώς αυτό θα αποτελούσε μεγάλη ήττα για τις ΗΠΑ και επιθυμεί να τον πείσει να μετακομίσει και να εγκατασταθεί στη Νότια Αφρική! Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν είχε γίνει λόγος για ενδεχόμενη μετεγκατάσταση του Γκιουλέν, από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ στον Καναδά.

Οι αποκαλύψεις αυτές του αμερικανικού δικτύου ABC, επαληθεύουν τις υποψίες ότι ο Λευκός Οίκος, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη άλλων πυλώνων εξουσίας στην Ουάσιγκτον όπως το State Department και το Πεντάγωνο, θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο» και να μην χαθεί η γεωστρατηγική της σημασία για τη Δύση, παρά τις στενές σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο κινείται, προκαλεί αντιδράσεις στη γραφειοκρατία η οποία δεν δείχνει να κάμπτεται, καθώς το κάθε κράτος οφείλει αν έχει συνέχεια και συνέπεια, τουλάχιστον όταν πρόκειται για Δημοκρατία και δεν άγεται και φέρεται από τις εκάστοτε επιθυμίες και τα πιστεύω του ηγέτη.

Ένα άλλο συμπέρασμα που μοιάζει αρκετά εύλογο, είναι η δικαίωση της τακτικής διαρκούς άσκησης πίεσης αι έγερσης απαιτήσεων, καθώς οδηγεί σε διαπραγμάτευση από την οποία η Τουρκία μπορεί να αποσπά ανταλλάγματα.

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank που κρατείται στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται «τραπεζίτης του Ερντογάν».

Το θέμα αυτό επίσης εγείρεται στις διμερείς άτυπες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας εφ’ όλης της ύλης. Η Άγκυρα βέβαια τηρεί σκληρή στάση, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν αντιμετωπίζει ως ενιαία διαπραγμάτευση όλα τα θέματα, αλλά ασχολείται με το καθένα ξεχωριστά…

Source link