Μετα από πολλές αναβολές που διήρκησαν πολλούς μήνες, για την ακρίβεια έξι μήνες,  η Προεδρική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας υπέγραψε σήμερα με την εταιρεία BMC, το συμβόλαιο για την μαζική παραγωγή 250 αρμάτων μάχης τύπου Altay.  

Πρόκειται για το σημαντικότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Στρατού, το οποίο είχε βαλτώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η εταιρεία BMC, φιλικών συμφερόντων προς την οικογένεια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή του παραπάνω αριθμού αρμάτων μάχης σε δύο διαφορετικές εκδόσεις για τον Τουρκικό Στρατό τις εκδόσεις Τ1 και Τ2 με τα πρώτα άρματα μάχης να παραδίνονται το 2020. Σύμφωνα με την σύμβαση θα κατασκευαστούν 40 άρματα της έκδοσης Τ1 και 210 της έκδοσης Τ2.

Η έκδοση Τ1 περιλαμβάνει πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση τοποθετημένη επί της υπάρχουσας θωράκισης, καθώς και ενεργητική θωράκιση τύπου ΑKKOR της εταιρείας Aselsan. όσον αφορά η έκδοση Τ2 θα είναι εξοπλισμένη με επιπρόσθετη θωράκιση, δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων που κατευθύνονταν με δέσμη Laser, και σύστημα διαχείρισης του ίχνους του άρματος μάχης.

Τέλος το πρόγραμμα παραγωγής περιλαμβάνει και την μελλοντική ανάπτυξη μίας έκδοσης της Τ3 η οποία θα είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριζόμενο πύργο ακολουθώντας το παράδειγμα του ρωσικού άρματος μάχης T-14 Armata.

Το πρώτο άρμα μάχης θα παραδοθεί σε 18 μήνες από την ημέρα που θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση δηλ. περίπου στα μέσα του 2020. Φυσικά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί σε ποιο εργοστάσιο θα κατασκευαστούν τα άρματα μάχης αφού η προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο που θα φιλοξενήσει την παραγωγή του Altay φαίνεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει την γειτονική χώρα.

Source link