Μετά από εννέα χρόνια σχεδιασμού ανάπτυξης και δοκιμών η τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (πρώην Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας) υπέγραψε τη σύμβαση για την μαζική πλέον παραγωγή του νέου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Atmaca.

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και της κρατικής τουρκικής εταιρείας Roketsan που είναι ο βασικός εργολάβος του προγράμματος. Αν και το πρόγραμμα του πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Atmaca είχε ανακοινωθεί επισήμως από το τότε Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα αυτό καλύφθηκε από απόλυτη μυστικότητα. Ο νέος πύραυλος πρόκειται να εξοπλίσει τα νέα τέσσερα πλοία κλάσης İstanbul που πρόκειται τα επόμενα χρόνια να ναυπηγηθούν.

Το σχέδιο ανάπτυξης του συγκεκριμένου πυραύλου αποσκοπεί στην πλήρη αντικατάσταση του αμερικανικών πυραύλων RGM-84 Harpoon με απώτερο στόχο την αντικατάσταση των πυραυλικών συστημάτων του Τουρκικού Ναυτικού από εγχώρια συστήματα κατά 85%.

Συνολικά το Ναυτικό της γειτονικής χώρας διαθέτει 350 RGM-84 Harpoon οι οποίοι όπως φαίνεται θα αντικατασταθούν σταδιακά ένας προς ένας από τον Atmaca. Η αρχική παρτίδα παραγωγής εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 64 και 100 μονάδων.

Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφία με τον αμερικανικό πύραυλο RGM-84 Harpoon και ακριβώς απο κάτω ο τουρκικός πύραυλος Atmaca

Source link