Τον τουρκικό αερο-εκτοξευόμενο πύραυλο cruise SOM απέκτησε το Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για μια μυστική συμφωνία η ύπαρξη της οποίας αποκαλύφτηκε κατά την διάρκεια των δοκιμών της στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί αύριο 26 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Το τουρκικό πυραυλικό σύστημα πρόκειται να αξιοποιηθεί από την Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν. Το μόνο όμως ζήτημα είναι ότι ο πύραυλος αυτός θα πρέπει να πιστοποιηθεί είτε σε αεροσκάφη MiG-29, είτε στα αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης/κρούσης Su-25 που διαθέτει η Αεροπορία της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με εργασίες πιστοποίησης του τουρκικού πυραύλου στο Σοβιετικό/Ρωσικά μαχητικό.

Εάν τελικά οι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Αζέρους καταφέρουν να πιστοποιήσουν τον SOM στα παραπάνω σοβιετικά/ρωσικά αεροσκάφη, τότε μια τεράστια σε ολόκληρο τον κόσμο αγορά ανοίγει για το τουρκικό πυραυλικό σύστημα με πολλαπλά βιομηχανικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τους Τούρκους.

Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο το τουρκικό πυραυλικό σύστημα να μην πιστοποιηθεί στα MiG-29 και Su-25 αλλά σε κάποιο άλλο μαχητικό που πρόκειται να αποκτήσει η Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν κατά πάσα πιθανότητα στο κινεζοπακιστανικό JF-17 οπότε θα είναι η πρώτη φορά όπου ΝΑΤΟικής σχεδίασης, τεχνολογίας και κατασκευής πυραυλικό σύστημα θα πιστοποιηθεί σε κινεζικό μαχητικό με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στις σχέσεις Δύσης Τουρκίας.

Source link