Καλός ο κυνισμός στην εξωτερική πολιτική, αλλά εάν υπήρχε στο State Department η πρέπουσα για μια υπερδύναμη αξιοπρέπεια που έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Τουρκία, η νέα πρόκληση του αντιπρόεδρου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ και η ασέβεια απέναντι σε έναν κομβικό στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα θεσμό, όπως το Κογκρέσο, δεν θα περνούσε σα να μην έγινε ποτέ…

Λίγες ώρες προ της τελετής παράδοσης του πρώτου μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II στην τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ), ο πολύς Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος απαξιώνει το Κογκρέσο, δηλώνοντας «στη μούρη» της Ουάσιγκτον, ότι για την Τουρκία ό,τι και να λένε στο Κογκρέσο δε μετράει!

Πώς αλλιώς να μεταφράσει κάθε λογικός άνθρωπος το «δεν μας επηρεάζει» και το «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα»; Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατανόηση των εξελίξεων από τουρκικής πλευράς, αρκεί η αναφορά της συνέχεια της δήλωσης του Μποζντάγ, «το κάνουν για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία».

Όπως έχουμε διευκρινίσει βέβαια, η τελετή παράδοσης δεν συνεπάγεται αυτόματα τη μετάβασή του μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία, κάτι το οποίο πριν γίνει, το τοπίο στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας θα πρέπει αν έχει ξεκαθαρίσει, κάτι που σίγουρα θα γίνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Τις σχετικές δηλώσεις, ο Τούρκος αντιπρόεδρος τις έκανε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου TGRT της πατρίδας του. Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα τουρκικά F-35 θα μεταφερθούν στην αεροπορική βάση «Luke» της USAF στην Αριζόνα όπου θα γίνει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Source link