Την συμπαραγωγή του αντιβαλλιστικού συστήματος S-500 Prometey πρότεινε στην Ρωσία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επεσήμανε ότι διατηρείται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Τουρκίας για την αγορά και ανάπτυξη των επίσης ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf παρά τις συνεχόμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε η Τουρκία πρότεινε στην Ρωσία την συμπαραγωγή εκτός των S-400 Triumf και των S-500 Prometey. Επισημαίνεται ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμη υπο ανάπτυξη και εκτιμάται ότι υα παραδοθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2020.

Ενδιαφέρον όμως προκάλεσε και η αποκάλυψη του Τούρκου Προέδρου ο οποίος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι «θα αναλάβουμε την κοινή παραγωγή στο δεύτερο και το τρίτο στάδιο [των S-400s] “μια τοποθέτηση η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθότι αν και ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τον Ρώσο Πρόεδρο την άδεια συμπαραγωγής και τη μεταφορά της τεχνολογίας των S-400 Triumf στην τουρκική πολεμική βιομηχανία η απάντηση της Μόσχας ήταν αρνητική.

Τελικά εάν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί συμπαραγωγής των S-400 Triumf αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα τότε ενδεχομένως οι Ρώσοι έχουν υποχωρήσει έστω και μερικώς στο τουρκικό αίτημα για συμμετοχή της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας στην παραγωγή των S-400 Triumf, για να δώσουν κίνητρο στον Ερντογάν να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους Αμερικανούς.

Source link