Νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού TF-X και των υποσυστημάτων του υπέγραψαν με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας οι κρατικές εταιρείες Turkish Aerospace Industries (TAI) & Aselsan κατά την διάρκεια της τουρκικές έκθεσης Eurasia Air Show στην Αττάλεια.

Οι δύο εταιρείες με βάση το νέο συμβόλαιο θα αναπτύξουν και θα ολοκληρώσουν το ραντάρ AESA, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το ηλεκτροπτικό σύστημα του TF-X. Ο προυπολογισμός της αρχικής φάσης σχεδίασης του προγράμματος του μαχητικού TF-X είναι 1,18 δις δολάρια, το πρόγραμμα θα απασχολήσει 3.200 άτομα και με τις τουρκικές εταιρείες θα συνεργαστεί η βρετανική BAE Systems.

Σύμφωνα με την ΤΑΙ η αρχική φάση σχεδίασης θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια της οποίας θα προσδιοριστεί η δομή του αεροσκάφους, θα αναπτυχτούν τα μηχανολογικά τμήματα του αεροσκάφους, οι τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν, οι υποδομές δοκιμών, και θα προσδιοριστεί η διαδικασία πιστοποίησης των υποσυστημάτων του αεροσκάφους.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΤΑΙ Temel Kotil θα αποκτηθεί και η ικανότητα σχεδίασης του μαχητικού.  Σύμφωνα με τον Temel Kotil το πρωτότυπο του προγράμματος TF-X αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2023 αν και ποιο πιθανό έτος εκτιμάται ότι θα είναι το 2025-2026.

Με βάση τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής θα παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία το 2029 με τις παραδόσεις να διαρκούν μέχρι το 2039. Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν για την Τουρκική Αεροπορία 100-150 μαχητικά τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα F-16 (Block 30, Block 40).

Όσον αφορά τον κινητήρα του δικινητήριου μαχητικού δύο εταιρείες πρόκειται να καταθέσουν πρόταση η αμερικανική GE Aviation με τον κινητήρα F414-GE-400 και η ευρωπαϊκή εταιρεία Eurojet με μία βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα EJ-200.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2017 το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας υπέγραψε συμφωνία με την βρετανική εταιρεία BAE Systems για την συνεργασία των δύο εταιρειών στην σχεδίαση και ανάπτυξη του μαχητικού του προγράμματος TF-X.

Source link