Ιδιαίτερα αιματηρές αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού στο Τουρκικό Κουρδιστάν και στο Β. Ιράκ αφού μέσα σε έξι ημέρες σκοτώθηκαν από τη δράση του PKK επτά Τούρκοι στρατιωτικοί. Η είδηση προκύπτει ενώ τα νέα που μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ (υπάρχουν κι άλλα;) υποστηρίζουν ότι τα βρήκαν με τις ΗΠΑ για τη Μανπίτζ. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

Πιο αναλυτικά τέσσερις νεκρούς θρήνησε η Ταξιαρχία Ορεινού Αγώνα και Ειδικών Δυνάμεων του Hakkari την περίοδο 29-31 Μαΐου σε μάχες με το PKK στο Βόρειο Ιράκ όπου η Τουρκία εδώ και πολλούς μήνες έχει εισβάλει σε βάθος 30 χλμ από τα σύνορα.

Παράλληλα με την εισβολή στο Αφριν η Τουρκία εισέβαλε το Δεκέμβριο του 2017 στο Βόρειο Ιράκ με την Κωδική ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» με την κατάληψη δυο συνοριακών ιρακινών χωριών των Siro και Kani Rash.

Ακολούθως οι Τούρκοι κατέλαβαν με ταχύτατο ρυθμό τον Μάρτιο (26/3/2018) στις πεδιάδες Barazgr, Barmiza κοντά στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και το χωριό Esme. Την ίδια ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις προωθήθηκαν προς το χωριό Sidakan όπου την 1η Απριλίου Τούρκοι αλεξιπτωτιστές ερρίφθησαν γύρω από το χωριό.

Η κατάληψη του χωριού από τους Τούρκους επιβεβαιώθηκε στις 3 Απριλίου, ενώ την επομένη 4 Απριλίου οι Τούρκοι προωθήθηκαν στο χωριό Mawana νότια του χωριού Sidakan.

Στόχος των Τούρκων είναι η κατάληψη του όρους Kandil όπου βρίσκεται το στρατηγείο και τα κέντρα εκπαίδευσης και λογιστικής επιμελητείας του PKK. Έκτοτε φαίνεται ότι υπήρξε μικρή πρόοδος στην προέλαση των Τούρκων προς τα νότια προς το όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταλάβει χωριά στην περιοχή Amedi, της επαρχίας Duhok, στην περιοχή Sidakan της επαρχίας Erbil καθώς και χωριά στην περιοχή Bradost την κοιλάδα Barazgir Plainand με την πλέον προωθημένη θέση των Τούρκων το χωριό Mawana.

Η τελευταία περιοχή αποτελεί την πύλη εισόδου του τουρκικού Στρατού στην ευρύτερη περιοχή του όρους Kandil το οποίο απέχει μόλις 24 χλμ από τις προωθημένες θέσεις των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.

Το σύνολο της περιοχής που οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τους τελευταίους μήνες ανήκε στο PKK όμως η προσέγγιση του όρους Kandil περνά αναγκαστικά από εδάφη που ελέγχει η τοπική Κουρδικής κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ. Αρκετά δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια από το Mawana οι Τούρκοι έχασαν τρείς ακόμη στρατιώτες στις 3 Ιουνίου από την δράση του PKK.

Η επίθεση της κουρδικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Semdili κατά στρατιωτών οι οποίοι προστάτευαν τους εργάτες που κατασκεύαζαν ένα δρόμο στην περιοχή μεταξύ των Dağlıca και Aktütün. Η επίθεση των Κούρδων πραγματοποιήθηκε με αντιαρματικό πύραυλο.

Σύμφωνα με το Hellasjournal, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού τύπου αλλά και δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Μάικ Πομπέο ήταν επιτυχής  και όπως αναφέρθηκε οι δύο άνδρες ενέκριναν τον οδικό χάρτη για την Μπανπίτζ στη Βόρειο Συρία.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε οτι συζήτησε τον οδικό χάρτη της Μανμπίτζ το θέμα της Συρίας και “άλλα περιφερειακά θέματα” χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Τσαβούσογλου, καθώς και τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, αφού πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ΗΠΑ και Τουρκία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το μέλλον του Μπανπίτζ διαψεύστηκαν από την εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον η υπόθεση της Μπανπίτζ αποτελεί σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία που διεξάγεται στην Τουρκία και είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά προς όφελος του.

Source link