Το τελευταίο διάστημα, οι Αμερικανοί τηρούσαν μία περίεργη σιγή αναφορικά με τις σχέσεις τους με την ισλαμική Τουρκία, με την οποία βρίσκονται στα μαχαίρια. Αφού είχαν προαναγγείλει τις νέες κυρώσεις στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πέρασαν 11 μέρες δεν τις δημοσιοποίησαν. Ποικίλουν οι εξηγήσεις, αλλά η πλέον ορθή και λογική, είναι ότι αν επιβάλλονταν οι νέες κυρώσεις θα είχε καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η τουρκική οικονομία.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Αυτή είναι η αλήθεια. Ουδείς δίνει σημασία στα κουραφέξαλα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έπαθε ότι συνέβη στους Έλληνες ηγέτες: Οι οποίοι ζητούσαν απεγνωσμένα λίγη βοήθεια από τη Μόσχα και το Πεκίνο μέχρι τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, και έβρισκαν κλειστές πόρτες. Οι Ρώσοι τους συνέστησαν μάλιστα να απευθυνθούν στο ΔΝΤ.

Είναι βέβαιο ότι ένα tweet του Προέδρου Τραμπ, αρκούσε για να καταστρέψει τον Ερντογάν. Θεωρώ, ότι του έδωσαν ακόμα μία ευκαιρία για να λογικευθεί, αν και η απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον δεν διασώζει τις σχέσεις από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αντίθετα, υποστηρίζω ότι τα άλλα προβλήματα στις σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν και οι συνέπειες σίγουρα θα είναι οδυνηρές. Ούτε η άτακτη υποχώρηση του προέδρου της Τουρκίας σώζει τις τραυματισμένες σχέσεις. Μετά την περίοδο της σιωπής, μου έκαναν εντύπωση δύο γεγονότα:

Ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των Ευαγγελιστών, τους τραπέζωσε και τους ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τον Μπράνσον από την Τουρκία.

Καταχειροκροτήθηκε από το συντηρητικό ακροατήριο, το οποίο στις «ενδιάμεσες» εκλογές του Νοεμβρίου θα ψηφίσει συντριπτικά τους Ρεπουμπλικάνους, ανεξάρτητα από την απελευθέρωση του Πάστορα ή όχι. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Αμερικής, Τζέιμς Μάτις μίλησε για πρώτη φορά μετά από καιρό και άσκησε κριτική στη «σύμμαχο» των ΗΠΑ, Τουρκία, δημοσιοποιώντας τη δική του προειδοποίηση: ότι, λίγο-πολύ, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν είναι φιλική ενέργεια για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ήταν απόλυτος.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που ζητούσε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να μην επιβάλουν το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35 για να αφήσουν, υποτίθεται, χρόνο και χώρο στη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για τις γνωστές δικαιολογίες των γραφειοκρατών, οι οποίοι πάντα διαψεύδονται.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν γνώστες των αμερικανο-τουρκικών προβλημάτων, δεν είναι καλές για την Τουρκία. Υπό την έννοια ότι οι Αμερικανοί δεν θα πέσουν στα γόνατά τους να τον παρακαλούν, όπως συνέβαινε από το 2002 μέχρι πρόσφατα, αλλά έχουν τα εναλλακτικά τους σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν όντως οι Αμερικανοί ζήτησαν τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Source link