Μετά την Ινδία, η Ρωσία φαίνεται να επιλέγει την Τουρκία για την από κοινού ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Περιφερειακής Πολιτικής του κρατικού οργανισμού ανάπτυξης οπλικών συστημάτων Rostec, Viktor Kladov.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκαν στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA), και όπως σημείωσε ο Viktor Kladov οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν μια μακροχρόνια διαβούλευση εάν επιθυμούν να κατασκευάσουν από κοινού ένα νέο μαχητικό 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο για ανάλογα προγράμματα όπως αυτό που προτείνουμε στην Τουρκία δεν απαιτείται μόνο το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών αλλά και η κατάλληλη συνεργασία, ενώ πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη ενός μαχητικού 5ης γενιάς αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής του Τούρκου προέδρου ο οποίος επιθυμεί την δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την απεξάρτηση της Τουρκίας από τις αμυντικές βιομηχανίες των Δυτικών και ΝΑΤΟικών κρατών.

Η πρόσφατη κρίση μεταξύ της Τουρκίας των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει αυξήσει την πίεση στην τουρκική πολιτική ηγεσία για την περεταίρω επιτάχυνση των προσπαθειών ισχυροποίησης και απεξάρτησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τους παραδοσιακούς της δυτικούς προμηθευτές.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας απόφαση οδηγεί την Τουρκία σε έναν μονόδρομο που μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητος, την σύμπραξη και στενή στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με την Μόσχα και το Πεκίνο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Φυσικά σε περίπτωση που η Τουρκία αποδεχτεί την ρωσική πρόταση η χώρα που θα βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση θα είναι η Βρετανία δύο αμυντικές βιομηχανίες της οποίας η BAE Systems και η Rolls Royce έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή τεχνογνωσίας στην τουρκική ΤΑΙ και ΤΕΙ για την ανάπτυξη και κατασκευή του αεροσκάφους και του κινητήρα του προγράμματος TF-X.

 

Source link