Αποτελεσματική αποδεικνύεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία στον τομέα της προώθησης της εικόνας της μέσω διεθνών ΜΜΕ που εξειδικεύονται στον χώρο. Ενίοτε όμως, ίσως και να αντιγράφει ιδέες από αναπτυξιακά προγράμματα χωρών-ηγετών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τον σκοπό αυτό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν έρχονται σημαντικά αποτελέσματα, έστω κι αν δεν ανταποκρίνονται στις διακηρυγμένες φιλοδοξίες… η έμμεση «χειραγώγηση του συστήματος» είναι από μόνη της μεγάλη επιτυχία.

Με μία διαρκή πληθώρα νέων τουρκικών οπλικών συστημάτων να κάνουν την εμφάνιση τους στα διεθνή ΜΜΕ, οι αναγνώστες του στρατιωτικού Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν πραγματικά μείνει εντυπωσιασμένοι από την εφευρετικότητα και την πρωτοπορία των Τούρκων σχεδιαστών οπλικών συστημάτων.

Μόνο που σε μερικές περιπτώσεις η πραγματικότητα δείνει να είναι διαφορετική. Πριν από δέκα ημέρες οι τουρκικές αμυντικές ιστοσελίδες παρουσίασαν ένα νέο επαναστατικό τουρκικό οπλικό σύστημα, το οποίο μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης θα άλλαζε τα δεδομένα στον ναυτικό πόλεμο στο Αιγαίο.

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο ρομποτικό όχημα το οποίο θα μπορούσε να βρίσκεται για 12 ώρες στον βυθό και να καταστρέφει πολεμικά πλοία με τα εκρηκτικά που θα έφερε.

Αν και το σύστημα εκ πρώτης όψεως φαινόταν εντυπωσιακό, μια λεπτομερή έρευνα για το Wattozz όπως ονομάζεται το σύστημα, αλλά και για την εταιρεία που το κατασκευάζει Albayrak Savunma προκαλεί σειρά ερωτηματικών και έντονο προβληματισμό.

Όταν όμως στις 16 Απριλίου η παγοσμίου φήμης έγκυρη ιστοσελίδα Defense News δημοσίευσε ανταπόκριση ενός Τούρκου αρθρογράφου με θέμα την τουρκική υποβρύχια τηλεχειριζόμενη νάρκη σε σχήμα Σαλαχιού Wattozz τότε πραγματικά το ζήτημα απέκτησε διαφορετική υπόσταση.

Και αυτό διότι μετά από διερεύνηση των πληροφοριών που το άρθρο περιελάμβανε, προέκυψε ξανά σειρά ερωτημάτων που άπτονται της τεχνολογικής και την επιχειρησιακής διάστασης του συστήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με ειδικό επιστήμονα που γνωρίζει το αντικείμενο και μίλησε στο DP, η τεχνολογική υλοποίηση ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος με σχήμα Σαλαχιού είναι μια δύσκολη υπόθεση λόγω της ιδιαίτερης κυματοειδούς επιφάνειας  που απαιτεί την χρήση έξυπνων υλικών και πολύπλοκους μηχανισμούς κίνησης.

Αν και οι Αμερικανοί δουλεύουν πάνω σε τέτοια συστήματα (σε συνέδριο του ONR-USN στο Στάφορντ το 2016 πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις της πρόωσης τέτοιων συστημάτων [Manta Ray] καθώς και πειράματα σε μοντέλα) πολύ πιθανό και άλλες χώρες όπως Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα θεωρείται δύσκολο για την Τουρκία να αναπτύξει ανάλογη τεχνολογία διότι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έτερο ειδικό στον τομέα των υποβρυχίων ρομποτικών οχημάτων, η καθοδήγηση ενός τέτοιου υποβρύχιου οχήματος με κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα έχει περιορισμένα αποτελέσματα σε μεγάλες αποστάσεις, μπορούν να ανιχνευτούν, η ταχύτητα πλεύσης του Wattozz είναι πολύ μικρή (σύμφωνα με την εταιρεία 5,5 κόμβοι) για να έχει κάποια επιχειρησιακή χρήση.

Επιπλέον σύμφωνα με αναλυτές, για την καταστροφή των πλοίων-στόχων με την προσκόλληση του οπλισμένου Wattozz στην γάστρα του σκάφους απαιτείται εκρηκτική ύλη τουλάχιστον 50 λιβρών (περίπου 23 κιλών) κάτι που για το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του Wattozz φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο δεδομένης και της αυτονομίας που το όχημα έχει η οποία φτάνει τις 12 ώρες. Ίσως γι’ αυτό στο βίντεο κατευθύνεται σμήνος προς το πλοίο.

Επομένως αν και η τεχνολογική βάση της λειτουργίας του τουρκικού συστήματος και η επιχειρησιακή του αξιοποίηση φαίνεται να εμπεριέχει ορισμένες ασάφειες η αμερικανική ιστοσελίδα δεν δίστασε να δημοσιεύσει το άρθρο-παρουσίαση του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες του DP, δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί η ιστοσελίδα της εταιρείας που κατασκευάζει το σύστημα, ούτε καν κάποιο τηλέφωνο ή email επικοινωνίας παρά μόνο ένα βίντεο με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Όμως ποιο είναι αυτό το υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο drone με σχήμα Σαλάχι που αναφέρεται το δημοσίευμα του Defense News. Το τουρκικό ρομποτικό “Σαλάχι” σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Defense News & Naval Today, ονομάζεται Wattozz αναπτύχθηκε από την εταιρεία  Albayrak Savunma και το Πολυτεχνείο της Μαύρης θάλασσας.

Το υποβρύχιο drone έχει την μορφή Σαλαχιού, κινείται όπως το Σαλάχι στην θάλασσα και είναι κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου και τιτάνιο καλυμένο με ένα στρώμα σιλικόνης.

Το Wattozz μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα 5,5 κόμβους, χάρις στους τρεις ηλεκτροκινητήρες που διαθέτει επί 12 ώρες  σε απόσταση 10 χλμ από το σημείο άφεσης του μιμούμενο τις κινήσεις ενός κανονικού Σαλαχιού.

Το υποθαλάσσιο drone διαθέτει δύο κάμερες τοποθετημένες στα «μάτια» του Σαλαχιού και χάρις σε αυτά ο χειριστής του μπορεί να χρησιμοποιήσει το Wattozz για συλλογή πληροφοριών.  Ο έλεγχος του υποβρύχιο οχήματος γίνεται σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μέσω κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα κατά παρόμοιο τρόπο που οι φάλαινες και τα δελφίνια επικοινωνούν.

Οι αποστολές όμως που το Wattozz μπορεί να φέρει εις πέρας δεν περιορίζονται μόνο στην συλλογή πληροφοριών καθότι το ρομποτικό υποβρύχιο όχημα μπορεί να φέρει και εκρηκτικά καθιστώντας αυτό μια αυτοκινούμενη τηλεχειριζόμενη νάρκη.

Όπως αναφέρει ο κατασκευαστής του Wattozz μια ομάδα από αυτά τα ρομποτικά υποβρύχια οχήματα εξοπλισμένη με εκρηκτικά, θα μπορούσε να αφεθεί από τους χειριστές της να τεθούν σε ακινησία στο βυθό της θάλασσας και όταν εντοπιστεί ένα σκάφος επιφανείας να τεθεί σε λειτουργία να κινηθεί κάτω από το πλοίο και να προσκολληθεί σε αυτό και με τηλεχειρισμό πυροδοτώντας τα εκρηκτικά.

Μάλιστα ο κατασκευαστής έχει δημιουργήσει και ένα βίντεο όπου παρουσιάζει τον τρόπο επιχειρησιακής αξιοποίησης του Wattozz. Σύμφωνα με την εταιρεία Albayrak Savunma η ανάπτυξη του Wattozz κράτησε 2 χρόνια, ενώ η επίσημη παρουσίαση του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου του 2018.

Πόσο υπερβολικό είναι να σκεφτεί κανείς ότι αν όντως οι Τούρκοι ήταν κοντά ΔΕΝ θα το διαφήμιζαν για να αποφύγουν την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων τα οποία ΔΕΝ θα προέρχονταν από τη Ελλάδα;

Source link