Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ορισμένων ισραηλινών προϊόντων λόγω των φονικών γεγονότων στα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας πρόσφατα.

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), οι οποίοι καταδίκασαν τα γεγονότα στη Γάζα και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Κυριακή κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο 57μελής Οργανισμός πρότεινε το μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων.

“Ελπίζω οι χώρες μέλη του OIC να εφαρμόσουν την απόφαση για μποϊκοτάζ σύμφωνα με την πρόταση. Ως εκ τούτου κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να εισάγεται πλέον από εκεί. Φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή ο Οργανισμός εξέδωσε κοινή διακήρυξη η οποία επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις χώρες να απαγορεύσουν “την είσοδο στις αγορές τους προϊόντων προερχόμενων από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς”, μια αναφορά στα προϊόντα που παράγονται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν ζητούσε την απαγόρευση στην εισαγωγή όλων των ισραηλινών αγαθών.

Οι ισλαμικές χώρες ζήτησαν ακόμη την επιβολή “οικονομικών περιορισμών σε χώρες, αξιωματούχους, κοινοβούλια, εταιρείες ή ιδιώτες” που ακολούθησαν τις ΗΠΑ και μετέφεραν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ ήταν η δέκατη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές το 2017, με αγορές αγαθών αξίας 3,4 δισ δολαρίων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ.

Η Τουρκία εισάγει πλαστικές ύλες και ορυκτέλαια από το Ισραήλ. Όπως είπε ο Ερντογάν, η χώρα του θα αναθεωρήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

“Θα θέσουμε επί τάπητος το ζήτημα των σχέσεών μας, ειδικά των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μας. Έχουμε εκλογές μπροστά μας. Μετά τις εκλογές, θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις”, είπε ο Ερντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link