Πέντε τουρκικά ναυπηγεία ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχηματίζουν κοινοπραξία με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου τουρκικού προωστικού συστήματος για πλοία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου Defense News. Τα ιδιωτικά ναυπηγεία Sedef, Anadolu, Sefine, Selah και Istanbul, συγκρότησαν την Turkish Associated International Shipyards (TAIS), που θα σχεδιάσει, θα αναπτύξει και θα παράξει το προωστικό σύστημα.

Ο επικεφαλής των ναυπηγείων Anadolu ανέφερε πως στόχος της κοινοπραξίας είναι η παραγωγή του πρώτου πρωτοτύπου εντός 30 μηνών και η έναρξη της σειριακής παραγωγής ενός 54 μηνών. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να ναυπηγεί πλοία αλλά δεν έχει εργοστάσιο κατασκευής μηχανών για αυτά», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, λέγοντας πως ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζει τα τουρκικά ναυπηγεί να παράγουν εγχώρια συστήματα.

Στην τουρκική αγορά μόνο θεωρείται πως θα υπάρξει ανάγκη παραγωγής 100 προωστικά συστήματα εντός περιόδου 10 ετών και επιπλέον ανάγκη αντικατάστασης άλλων 400. Οι Τούρκοι πάντως ελπίζουν και στις εξαγωγές που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη του όλου εγχειρήματος. Αυτή τη στιγμή τα τουρκικά ναυπηγεία είναι κατά 70% αυτάρκη ενώ πριν από μια δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20%.

Στη ναυτική έκθεση του Κατάρ, τον περασμένο μήνα, οι Τούρκοι κέρδισαν συμβόλαια αξίας 800 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 500 εκατ. αφορούν τουρκικά ναυπηγεία. Η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει ολόψυχα το εγχείρημα με στόχο την απεξάρτηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό.

Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια τα τουρκικά ναυπηγεία παρέδωσαν στο τουρκικό ναυτικό έξι πολεμικά πλοία – δύο κορβέτες κλάσης Ada, δύο σκάφη υποστήριξης, ένα αποβατικό και ένα σκάφος διάσωσης. Τα τελευταία 15 χρόνια η Τουρκία έχει ολοκληρώσει 14 ναυπηγικά προγράμματα. Τα σκάφη του τουρκικού Ναυτικού από 37 έφτασαν τα 80 το 2003.

Το 2017 η Τουρκία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για ναυπήγηση εγχώριων φρεγατών κλάσης Ι, οι οποίες θα φέρουν ισχυρότερο οπλισμό σε σχέση με τις κορβέτες Ada και σύγχρονο σύστημα διοίκησης & μάχης.

Τα ναυπηγεία Sedef που μετέχουν στην κοινοπραξία ναυπηγούν, σε συνεργασία με την ισπανική Navantia το τουρκικό «αεροπλανοφόρο» Anadolu. Η Navantia προσφέρει την σχεδίαση, τη μεταφορά τεχνολογίας, τον εξοπλισμό και την τεχνική βοήθεια στο πρόγραμμα αυτό ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Το TCG Anadolu θα διαθέτει κεκλιμένο κατάστρωμα και θα μπορούν να επιχειρούν από αυτό έως 12 μαχητικά F-35B και 12 ελικόπτερα. Θα έχει εμβέλεια 9.000 μιλίων. Το σκάφος προβλέπεται να παραδοθεί το 2021.

Source link