Μία πρωτοφανή αστική αγωγή εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγορούν για πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας, κατέθεσαν την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον δύο δικηγορικά γραφεία της πόλης. Με την αγωγή διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για πέντε πελάτες τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πριν από έναν χρόνο έπεσαν θύματα επίθεσης από τους άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εκτός από παραβίαση του αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, η αγωγή περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για επίθεση, βιαιοπραγία, ψυχική οδύνη, συνωμοσία και έγκλημα μίσους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου 2017 έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην πλατεία Σέρινταν, σε ένα από τα πιο ήσυχα σημεία της πόλης, στην καρδιά της διπλωματικής κοινότητας της Ουάσιγκτον.

Οι εικόνες που έκαναν αμέσως τον γύρο του Διαδικτύου σόκαραν την αμερικανική πρωτεύουσα. Άνδρες της συνοδείας του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είχε μόλις συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, εμφανίζονταν να χτυπούν λυσσαλέα και αδιακρίτως γυναίκες και άνδρες διαδηλωτές, ενώ εκείνος παρακολουθούσε από τη λιμουζίνα του.

Κάποια από τα θύματα κατέρρευσαν στο σημείο, άλλα αιμορραγούσαν μπροστά στις κάμερες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Source link