Βίντεο από την δοκιμή του πυροβόλου Laser που ανέπτυξε το κρατικό ίδρυμα ερευνών Tübitak Bilgem δημοσίευσε το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ανάπτυξης πυροβόλου Laser που αναπτύσσεται στην Τουρκία μετά το αντίστοιχο σύστημα που η επίσης κρατική εταιρεία Aselsan αναπτύσσει με το όνομα LAZER SAVUNMA SISTEMI (LSS).

Το σύστημα που ανέπτυξε το Tübitak Bilgem κατάφερε να διατρήσει μια πλάκα χάλυβα 22 χλστ σε απόσταση 500 μέτρων. Το σύστημα δοκιμάστηκε σε απόδοση 1.25 kW και 20 kW τοποθετημένο επί θωρακισμένου οχήματος 4×4 τύπου Cobra. Η διάτρηση της πλάκας πραγματοποιήθηκε με το πυροβόλο να αποδίδει 20 kW.

Σύμφωνα με το SSM το συγκεκριμένο πυροβόλο μπορεί να εξουδετερώσει στόχους όπως drones, τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη σε απόσταση 500 μέτρων ενώ μπορεί να εξουδετερώσει αυτοσχεδίους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε απόσταση 200 μέτρων.

Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία YGLSS, ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Μάιο του 2013, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 με προυπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα φτάσει τα 396 εκατ. ευρώ στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του τουρκικού ερευνητικού ιδρύματος, το οποίο υλοποιείται μέσω της “Γραμματείας Χρηματοδότησης Προγραμμάτων Ακαδημαϊκής Έρευνας” (ARDEB ‐ Academic Research Funding Programs Directorate) τμήμα της οποίας είναι η “Ομάδα Υποστήριξης έρευνας για ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας” (SAVTAG – Defense and Security Technologies), σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία Aselsan και το πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

Source link