Σε νέο ελιγμό σε σχέση με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις κατέφυγε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι η χώρα του αναγκάστηκε να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 λόγω της αδυναμίας των ΗΠΑ να εγγυηθούν την πώληση στην Άγκυρα των πυραύλων Patriot.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Mevlüt Çavuşoğlu η Τουρκία έχει την υποχρέωση να υπερασπίσει και να προστατέψει τον εναέριο χώρο της και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εγγυηθούν στην Άγκυρα ότι θα της πωλήσουν το σύστημα Patriot στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που η Τουρκία είχε τότε ξεκινήσει.

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Λιθουανία για το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να τους παράσχουν σήμερα εγγυήσεις ότι το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα είναι διαθέσιμο προς πώληση στην Τουρκία.

Όσον αφορά την αναβολή παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η Τουρκία είναι βιομηχανικός εταίρος του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να παραμερίσει την ρητορική των απειλών και να επικεντρωθεί στην επίλυση των αμερικανοτουρκικών διαφορών.

Κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά ο Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν στην Τουρκία ότι επιθυμούν όμως θα λάβουν από την Τουρκία την κατάλληλη απάντηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αμερικανική τριμελή επιτροπή από το Κογκρέσο με επικεφαλή τον γερουσιαστή Michael Turner επισκέπτεται τις μέρες αυτές την Τουρκία με αντικείμενο την αγορά από την Άγκυρα των συστημάτων S-400 και τις παραδόσεις των F-35.

Source link