Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον ομόλογό του της Βόρειας Κορέας είναι ένα γεγονός διεθνούς δημοσιότητας και ενδιαφέροντος. Την εξέλιξη αυτή στις διεθνείς σχέσεις της Βόρειας Κορέας, που από ένα διεθνώς απομονωμένο περιθωριακό κράτος, εμφανίζεται σήμερα ποσοτικά και όχι βέβαια ποιοτικά, ισόποσο με την μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη, παρακολουθεί ζηλόφθονα ο ηγέτης της Τουρκίας.

Γράφει ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Γιάννης Αναστασάκης
ΠΗΓΗ: SLpress

Τον Δεκέμβριο του 2017 σε άρθρο του γράφοντος, που είχε δημοσιεύσει με τον τίτλο: «Εφιάλτης: Η Τουρκία θέλει να γίνει Βόρεια Κορέα», στον υπότιτλο με θέμα «Προβολή στο μέλλον», περιέγραφε τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση που έχει εγκαταστήσει στην Τουρκία η ομάδα Ερντογάν, άλλοτε ως Πρωθυπουργός και άλλοτε ως Πρόεδρος, βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ίδια τη ρητορική και τις επιλογές της. Έχοντας καθεστωτικές τάσεις, έχει οδηγήσει οριακά στο χείλος της αβύσσου τις σχέσεις της χώρας με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους διεθνείς Οργανισμούς. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, νοιώθοντας την ανασφάλεια που προκαλούν οι επιλογές της, επιχειρεί να εγκαταστήσει ασφαλιστικές δικλείδες που θα εγγυώνται την μακρόχρονη διασφάλιση και την επιβίωσή της».

«Ως παράδειγμα προς μίμηση εκλαμβάνει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο προβάλλοντας τις πυραυλικές και πυρηνικές δυνατότητες του οπλοστασίου του, αποτρέπει τουλάχιστον προσωρινά, κάθε εξωγενή επέμβαση για την ανατροπή του. Η επιλογή της τουρκικής Κυβέρνησης να προσομοιάζει στις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας, δεν είναι τυχαία».

Το «τυράκι» για τους Ιρανούς

Επιτυχημένη είναι όπως εξελίσσεται η συνάντηση, που φιλοξενείται στην Σιγκαπούρη, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας. Με την υπογραφή του κοινού κειμένου από τους δύο ηγέτες, προάγεται η διεθνής Ασφάλεια και μπαίνουν οι σταθερές βάσεις για την υπογραφή μιας ιστορικής Συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Τραμπ θα πιστωθεί την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, κάτι που οι προκάτοχοί του δεν είχαν επιτύχει. Πολύ πιθανόν να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη. Τα εύσημα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκομίσει, εκτιμάται ότι θα είναι και το εφαλτήριο για την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν.

Τούτο διότι τα ευεργετήματα που θα λάβει η Βόρεια Κορέα και ως συνέπεια αυτών βέβαια, η βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Βορειοκορεάτη πολίτη, θα είναι πρόκληση για τον κάθε Ιρανό πολίτη που βιώνει σοβαρές στερήσεις ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, λόγω ακριβώς του πυρηνικού της προγράμματος.

Η εσωτερική αναταραχή και οι διαδηλώσεις που συμβαίνουν τελευταία στο εσωτερικό του Ιράν, είναι «δείκτης ετοιμότητας» για την επίδειξη υποχωρητικότητας εκ μέρους της Ιρανικής κυβέρνησης, όσον αφορά την αλλαγή στάσης της για την επίτευξη άρσης των κυρώσεων και βελτίωσης της καθημερινότητας των Ιρανών πολιτών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Source link