Τουρκία και Ισραήλ έχουν και πάλι ξεκινήσει φραστικό πόλεμο με αφορμή τη Γάζα.Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί πολιτικοί απάντησαν κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο πως δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ηθικής στο Ισραήλ.

Του Michael Koplow
ΠΗΓΗ: AHVAL

Στο επίκεντρο της «μάχης» είναι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ με την Τουρκία να ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Ισραήλ ενόψει και των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως σάκο του μποξ για να κερδίσει ψήφους. Είναι το πλέον αξιόπιστο κόλπο στην προεκλογική φαρέτρα του Ερντογάν που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια με ελάχιστες συνέπειες.

Ο Ερντογάν για πρώτη φορά αντιμετωπίζει μια πιο ενωμένη αντιπολίτευση και η ρητορική του κατά του Ισραήλ είναι ο εύκολος τρόπος να κερδίσει ψήφους ανεβάζοντας τους τόνους σε ένα ζήτημα που συγκινεί τους Τούρκους. Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχουν κίνδυνοι για τον Ερντογάν.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον ρόλο της στην πρόκληση ταραχών. Η τουρκική επιρροή στην πόλη αυξάνεται μέσω της ενίσχυσης ισλαμικών οργανώσεων. Η Τουρκία είχε καταλυτικό ρόλο στις διαδηλώσεις γύρω από τον ναό του Όρους (Χαράμ αλ Σαρίφ) τον περασμένο Ιούλιο όταν η Άγκυρα πλήρωσε ακόμα και για τα λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές εκεί.

Η τουρκική επιρροή έχει υπερκεράσει αυτή της Ιορδανίας, ακόμα και αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής σε σημείο που το Ισραήλ να έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί τη δεύτερη παράγοντα σταθερότητας, σε σχέση με την Τουρκία που θέλει να ριζοσπαστικοποιήσει άτομα και θεσμούς στην Αν. Ιερουσαλήμ.

Η τουρκική οικονομία επίσης βρίσκεται σε στενωπό καθιστώντας τις επιθέσεις στο Ισραήλ πολύ πιο επικίνδυνες από ότι στο παρελθόν. Η σημασία των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ φάνηκε από την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να υιοθετήσει πρόταση της αντιπολίτευσης να διακόψει τις εμπορικές επαφές με το εβραϊκό κράτος.

Το διμερές εμπόριο έφτασε στα 4,9 δισ. δολάρια το 2017 και το Ισραήλ αποτελεί τη 10η μεγαλύτερη αγορά τουρκικών προϊόντων. Με την τουρκική λίρα να σπάει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο και τον Ερντογάν να προκαλεί τους επενδυτές λέγοντας πως θέλει να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της τουρκικής οικονομίας, τυχόν διακοπή σχέσεων με το Ισραήλ απλώς η τουρκική οικονομία δεν θα την αντέξει.

Με την οικονομική πίεση να αυξάνει ο Ερντογάν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής ισραηλινών προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Όχθη αλλά δεν προχώρησε περαιτέρω, ελπίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα θελήσει να κλιμακώσει το θέμα.

Ο Ερντογάν όμως ανεβάζοντας τόσο ψηλά το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και ανακαλώντας τον πρέσβη του από τις ΗΠΑ προκαλεί περεταίρω τριβή την ώρα που οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον είναι ήδη τεταμένες.

Με την στάση της έναντι των Κούρδων της Συρία, τις απειλές να εκδιώξει τους Αμερικανούς από τη Μανμπίζ, την συνεχιζόμενη φυλάκιση του πάστορα Andrew Brunson, την αγορά των ρωσικών S-400 και γενικά τον διάχυτο αντιαμερικανισμό του, οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη φάση από αυτή του 2003 κατά την συμμαχική επίθεση στο Ιράκ.

Το Κογκρέσο μελετά σοβαρά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Εμπλέκοντας τις ΗΠΑ στην κόντρα του με το Ισραήλ ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να κερδίσει τις εκλογές αλλά πιθανόν να χάσει πολλά.

Source link