Όταν πριν από 37 χρόνια ο Αντώνης, ο Κωνσταντίνος και ο Παρασκευάς Παλατιανάς έστηναν το δικό τους μηχανουργείο καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα καθημερινής χρήσης, πιθανότατα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι έβαζαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ομίλου, ο οποίος, μερικές δεκαετίες μετά, θα αναδεικνυόταν σε μία από τις πλέον εξωστρεφείς και ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του κλάδου, με ηγετική θέση, μεταξύ άλλων, στα συστήματα άρδευσης για τον πρωτογενή τομέα.

Μέσα από σκληρή προσωπική εργασία και σχετικές σπουδές, τα τρία αδέλφια είχαν ήδη καταφέρει να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία, αλλά και γνώση της αγοράς. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, τους ζητήθηκε να κατασκευάσουν καλούπια για πλαστικά εξαρτήματα άρδευσης, γεγονός που ουσιαστικά αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την ίδρυση το 1980 της ομόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Αδελφοί Παλατιανά ΟΕ.

Η αλλαγή σελίδας

Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί και καθώς η ένταση και ο όγκος της δουλειάς αυξάνονταν, το 1985 είχε έρθει η ώρα για τη μεταφορά της επιχείρησης στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.300 τετραγωνικών μέτρων. Η εταιρεία συνέχιζε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει και το 1990, με τη ζήτηση να «τρέχει» πλέον με γοργούς ρυθμούς, μετατράπηκε σε ανώνυμη παίρνοντας την επωνυμία με την οποία είναι πλέον γνωστή: Palaplast S.A. – Βιομηχανία Πλαστικών Σωλήνων και Εξαρτημάτων.

Τα τρία αδέλφια διαχώρισαν και τις κατάλληλες με τον τομέα τους διευθυντικές θέσεις ως εξής:

  1. Κωνσταντίνος Παλατιανάς: Πρόεδρος & Εμπορική Διεύθυνση
  2. Αντώνιος Παλατιανάς: Διεύθυνση Παραγωγής
  3. Παρασκευάς Παλατιανάς: Διεύθυνση Οικονομικών

Το 2005, μετά από τη ραγδαία αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, η Palaplast μεταφέρθηκε σε νέους ιδιόκτητους χώρους στη ΒΙΠΕ Σίνδου,  καταλαμβάνοντας σήμερα έκταση 100.000 m2, με 25.000m2 να είναι η συνολική καλυμμένη επιφάνεια. Παράλληλα, το 2005, τα αδέλφια αποφάσισαν να επεκταθούν και στους κλάδους της ύδρευσης, της θέρμανσης και της προστασίας οπτικών ινών.

Η Palaplast στην Αθήνα

Το 2014, η Palaplast για την καλύτερη υλοποίηση των μεταφορών, αλλά και λόγω του δικτύου που προσφέρει η πρωτεύουσα, προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστήματος στην περιοχή του Ρέντη στην Αθήνα.

Σε ποιους τομείς έχει παρουσία

Σήμερα, είναι μία από τις δυναμικότερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων. Κύριοι τομείς της παραγωγικής δραστηριότητάς της είναι η άρδευση, η ύδρευση, η θέρμανση και η παραγωγή σωλήνων προστασίας οπτικών ινών.  Προσφέρει τις βέλτιστες λύσεις για διάφορα συστήματα όπως τεχνητής βροχής, στάγδην, ενώ στο πορτφόλιό της συγκαταλέγονται μεγάλα υδροπονικά πρότζεκτ.

Παράλληλα, έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κύριους προμηθευτές για έργα προστασίας οπτικών ινών, όπως του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤΕ) και του αδριατικού αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου TAP.

Νέες επενδύσεις μέσω Αναπτυξιακού

Η Palaplast από πολύ νωρίς ανέπτυξε και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Το 1988, ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς μαζί με έναν συνεργάτη του συμμετείχαν σε έκθεση στην Μπολόνια της Ιταλίας. Έναν χρόνο μετά, το 1989, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές της εταιρείας και σήμερα έχει φτάσει να εξάγει σε 73 χώρες συνολικά, με κύριους προορισμούς τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τον Λίβανο, το Μεξικό κ.ά., αντλώντας το 51% του τζίρου από την εξαγωγική δραστηριότητά της.

«Εξαγωγές, η κινητήριος δύναμη» είναι το μότο της εταιρείας, ενώ διαθέτει και τρεις θυγατρικές: μία στην Τουρκία (Σμύρνη), που αναπτύσσει και παραγωγική δραστηριότητα, μία στη Ρουμανία (Βουκουρέστι) με εμπορικό χαρακτήρα και μία στη Συρία, η οποία ωστόσο, λόγω των γνωστών γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, έχει αναστείλει προς το παρόν τη λειτουργία της.

2

+

 

Source link