Στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Σικελίας λαμβάνουν μέρος ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού παίγνιου στης αφρικανικής χώρας αλλά και πολιτικοί από άλλες χώρες. Η διάσκεψη ξεκίνησε εχθές τις εργασίες της και σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, η Τουρκία αποσύρεται από τη διάσκεψη, εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση. “Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα απέτυχε σήμερα. Η κρίση στη Λιβύη δεν θα επιλυθεί αν συγκεκριμένες χώρες συνεχίζουν να υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία για χάρη των δικών τους συμφερόντων”, είπε ο Οκτάι.

Μήπως εννοούν ότι δεν θα αποκτήσει με το ζόρι θαλάσσια σύνορα η Λιβύ με την Τουρκία επειδή το θέλουν οι ισλαμιστές της; Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Τουρκία αποχώρησε από τη διάσκεψη διότι δεν της επετράπη να έρθει σε επαφή με βασικούς δρώντες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή.

Ο Οκτάι, πομπωδώς, δήλωσε πως κάθε συνάντηση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία είναι “αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος”, μεταδίδει το ρωσικό Sputnik.

Κι εκεί αν δεν συμμετάσχει η Τουρκία δεν θα γίνεται προκοπή, φαίνεται έχουν το… κοκκαλάκι της νυχτερίδας και ελέγχουν όλα τα παράκτια κράτη της μεσογειακής λεκάνης, ως πάλαι ποτέ… ιδιοκτήτρια της θάλασσας από την εποχή της θωμανικής αυτοκρατορίας. Κατά δήλωσή τους φυσικά.

Όλα δείχνουν όμως ότι η τουρκική δυσαρέσκεια είναι πολύ βαθύτερη. Διότι οι χώρες της Μεσογείου δεν άγονται και φέρονται από την Άγκυρα. Έχοντας τα δικά τους συμφέροντα, κάνουν τις δικές τους συνεννοήσεις και συμμαχίες και προχωρούν μππροστά, αφήνοντας τους Τούρκους να γκρινιάζουν διαρκώς.

Εάν οι Τούρκοι δεν αντιληφθούν εγκαίρως ότι η υφήλιος δεν θα αλλάξει το διεθνες δίκαιο για να βολεύει τον Ερντογάν, αλλά και πως δεν θα ανεχθούν να πειθαναγκάζονται από την τουρκική καταναγκαστική διπλωματία, θα πουν αργά ή γρήγορα το γνωστό γνωμικό… όποιος πάει για πολλά, χάνει και τα λίγα (σ.σ. λιγότερα στην περίπτωσή μας).

 

Source link