Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει με δηλώσεις της η Άγκυρα, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έστειλε μήνυμα… προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες».

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, στην επιτροπή για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε: «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας γύρω από τις θαλάσσιες περιοχές, γύρω από την Κύπρο και δεν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες».

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες προτού βάλει μπροστά τις «μηχανές» του το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας:

«Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια. Για τη δουλειά αυτή θα έχουμε δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών. Από τα γεωτρύπανά μας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε”».

Με τη σειρά τους οι ΗΠΑ, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, κάλεσαν την Τουρκία να μην δημιουργήσει νέες εντάσεις στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση του HellasJournal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα και με νέα NAVTEX που εξέδωσε προχθές το απόγευμα η Άγκυρα, δεσμεύεται περιοχή ανοικτά του Κόλπου της Μερσίνας για γεωτρήσεις από το «Rowan Norway», το οποίο έχει μισθώσει η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ για την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν, σύμφωνα με τη NAVTEX, από σήμερα 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου 2019.

Μετά το γεωτρύπανο «Πορθητής», που πραγματοποιεί γεώτρηση στον κόλπο της Αττάλειας και το «Barbaros» που συνεχίζει τους ελέγχους στην περιοχή, ο Τούρκος Πρόεδρος φροντίζει να κάνει πιο αισθητή την τουρκική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο, στέλνοντας το «Rowan Norway»

Source link