Μάλλον δίκιο είχαμε όταν προειδοποιούσαμε να κρατήσουμε όλοι μας «μικρό καλάθι» στις αναφορές του CNN Turk ότι Τουρκία και ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε «προσυμφωνίες» και ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ εννεαμελής αντιπροσωπεία των Τούρκων, τρία άτομα από τρία υπουργεία, (ΟΙκονμίας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης) σύνολο εννιά δηλαδή, για να συζητήσουν – διαπραγματευθούν τις υπόλοιπες διαφωνίες.

Εάν κανείς κρίνει από τις αναφορές της εκπροσώπου του State Department, Χέδερ Νάουερτ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αυτό που προκύπτει είναι ότι παραμένει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ωστόσο, η «τανάλια» στον λαιμό της Τουρκίας συνεχίζει να κλείνει, καθώς η πίεση στο νόμισμα σταδιακά μεγιστοποιείται.

Έχουν ήδη υπάρξει προειδοποιήσεις ότι σε περίπτωση που απομακρυνθεί πολύ από το ένα προς πέντε που κυμαίνεται η ισοτιμία προς την κατεύθυνση του ένα προς επτά (το «ένα» αντιπροσωπεύει πάντα το αμερικανικό δολάριο), τότε αυτομάτως ενεργοποιούνται εξαιρετικά δυσμενή σενάρια για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, οι ψίθυροι για προσφυγή στο ΔΝΤ και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη στις εκθέσεις επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων, ασκώντας ασφυκτική πίεση στον Ερντογάν, ενώ ας μην ξεχνούμε ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, βρίσκεται πλέον στα χέρια του γαμβρού του, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Νάουερτ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει να σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος στις περιπτώσεις των κρατουμένων Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Άντριου Μπράνσον, προσθέτοντας την πληροφορία της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν είχαμε φτάσει σε οποιαδήποτε συμφωνία, θα είχατε δει τον πάστορα να επιστρέφει εδώ στο σπίτι του μαζί με τους άλλους Αμερικανούς πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας, ή μάλλον επιβεβαιώνοντας, ότι για την Ουάσιγκτον άλλη συμφωνία πέραν της ελευθέρωσης των Αμερικανών πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει.

Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την κατεύθυνση που θα λάβουν οι εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αν και έγκυροι παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει, ότι ακόμα και σε περίπτωση απελευθέρωσης των Αμερικανών πολιτών, «το γυαλί έχει σπάσει».

Οι διαφωνίες σε πλειάδα θεμάτων είναι εξόφθαλμες και στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ η όποια υποχώρηση της Τουρκίας θα είναι αποτέλεσμα της προοπτικής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και όχι γνήσια διάθεση συνδιαλλαγής ανάμεσα σε συμμάχους… η εκατέρωθεν καχυποψία είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της διμερούς σχέσεις και είναι κάτι που δεν αποκαθίσταται εύκολα.

Source link