Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ, και για το λόγο αυτό εκφράστηκαν ισχυρές διαφωνίες προς την Άγκυρα και τονίστηκε η ανάγκη ακύρωσης της αγοραπωλησίας. Το θέμα απασχολεί έντονα τους Αμερικανούς οι οποίοι ζήτησαν από τους Τούρκους να αγοράσουν σε καλές τιμές αντιπυραυλικά συστήματα από δυτικές αγορές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, φέρεται να του είπε ότι θα αγοράσουν και τους S-400 και άλλα συστήματα που θα προτείνουν οι ΗΠΑ.

Ο κ. Πομπέο φέρεται να απάντησε ότι οι S-400 δεν αρμόζουν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το θέμα τέθηκε στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με το αίτημα γερουσιαστών για ακύρωση της αγοράς και των F-35, και η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ ήταν απόλυτη ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με αυτά του ΝΑΤΟ.

“Υπό το ΝΑΤΟ και υπό τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, του οποίου βεβαίως η Τουρκία είναι μέλος, πρέπει να αγοράζεις, εκείνοι πρέπει να αγοράζουν, όπλα και υλικό που είναι συμβατό (διεπιχειρησιακό) με τους υπόλοιπους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, να είναι δηλαδή διεπιχειρησιακό” (Σ.Σ. το ρωσικό σύστημα S-400), τόνισε η εκπρόσωπος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Source link